Stenars betydelse

Stenar och helande kristaller har i årtusenden använts för att balansera, rena och hela människan och vi påverkas inte bara av stenen eller kristallernas energier utan även av dess färg och egenskaper. Varje sten har sina egna unika helande egenskaper och vissa passar bäst för överflöd och välstånd, medan andra är bättre för kärlek, relationer och harmoni. En del passar bäst för olika typer av healing och chakrabalansering eller till och med som skydd eller avskärmning. Ingen sten kan själv utföra mirakel men med hjälp av stenarnas magiska kraft och energier kan vi få vägledning genom livet och möjligheten att närma oss nya lösningar och insikter. Stenarna är naturprodukter och samma typ av sten kan därför variera i både färgnyans och utseende.

Agat

Agaten är en grundande sten som stärker vår självrespekt och självkänsla. Den ger oss mod och handlingskraft när vi känner oss osäkra. Stenen hjälper till att ta bort energiblockeringar i kroppen, främjar balans och bättre hälsa. Agat kan även bäras för att attrahera kärlek och för att undvika avundsjuka tankar och illvilja..

Akvamarin

Akvamarin är en sten var egenskaper framkallare känslor som sympati, tillit, harmoni, mod och vänskap att uppstå. Blå akvamarin är en gudomlig och evig färg, då det är färgen på himlen och på havet med deras livgivande egenskaper. Stenen väcker kärleken och ger kraft i äktenskapet samt främjar alla relationer. Den är även passande för meditation.

Amazonit

Amazoniten starkaste egenskap är att den ger dig insikt om dåliga vanor, och om hur de kan brytas. Hjälper dig att sätta ord på dina behov, och hur du kan formulera dem till andra. Ökar medvetenheten om dina känslor och handlingar gentemot andra. Används för att ta hand om dig själv, att göra det du tycker är roligt, och uppmuntrar dig att gå din egen väg. Stödjer dig vid all slags förändring och skänker mod att bryta upp och välja en ny väg i samklang med ditt hjärtas innersta önskan. Drar till sig pengar och ökar chansen till framgång, samt hjälper dig att sätta gränser.

Angelit

Angelit stärker skelettet och benstrukturen och påskyndar läkningen vid frakturer. Den stärker alla våra sinnen genom att avlägsna slöjor som distraherar och lindrar vid besvär i halsen. Angelit hjälper till klar och kärleksfull kommunikation och ökar förmågan att väga sina ord och främja samarbeten.

Ametist

Ametist sägs fungera mot huvudvärk och vid sömnproblem och bärs som skyddande amulett mot negativitet och stress. Ametist är en sten med starka och renande vibrationer och kan användas vid meditation och healing. Ametist stärker vår intuition och andliga närvaro. Namnet ametist kommer från grekiskans ord för “ej berusad”, vilket kommer av kristallens förmåga att skydda mot bland annat berusning och gifter av olika slag, samt mot beroende och begär. Det är en sten med höga vibrationer.
Ametistens förmåga att lugna kroppens system, exempelvis nervsystemet, gör att den har väldigt många användbara egenskaper för vår kropp och vårt sinne. Dess lugnande effekt på våra tankar gör den väldigt effektiv mot bland annat sömnsvårigheter, och den underlättar även vid meditation då man kan ha svårt att koppla bort sina tankar.

Aventurin

Aventurin är en sten som är känd för att ge tur och framgång i alla delar av livet, och den sägs också öka våra ledarskapsförmågor och vår kreativitet. Aventurin balanserar våra manliga och kvinnliga energier, och balanserar och lugnar också våra känslor såsom ilska och irritation. Aventurin är en uppskattad healingsten och den röda aventurinen vill hjälpa dig att få ett andligt förhållande till din överlevnad och till pengar. Den stärker både saklighet, kreativitet och tillit för att du ska kunna stå med fötterna på jorden och känna kraft. En sten som hjälper oss att nå överflödet i livet.

Bergskristall

Bergskristall är en vacker allt i allo sten, som sägs ta bort negativ energi, balanserar obalanser och förstärker din energi. Den är allmänt helande och kan placeras på smärtfyllda eller spända delar av kroppen. Balanserar obalanser och löser upp blockeringar och är en utmärkt sten att programmera med önskningar och affirmationer. Bär en bergskristall för att öka din energi och din andliga medvetenhet. Skapar energi som hjälper dig att fokusera din medvetenhet och transformerar negativitet som hindrar dig i ditt liv. Öppnar dörren för det goda och positiva, och förstärker healing, meditation och utveckling både på det personliga och det andliga planet, genom terapi. Stimulerar intuitionen och är allmänt helande vid fysisk obalans. Placeras i rummet för att återställa harmonin efter ett gräl, eller ett starkt känslomässigt möte. Bergskristallen skapar energi som hjälper dig att fokusera din medvetenhet och transformerar negativitet som hindrar dig i ditt liv. Den öppnar dörrar för det goda och positiva, och förstärker healing, meditation och utveckling både på det personliga och det andliga planet. Sägs även stimulera intuitionen och är allmänt helande vid fysisk obalans.

Bärnsten

Bärnstenens främsta egenskap är att den lindrar fysiska och psykiska smärtor, värmer och skänker dig ny livskraft. Den renar även atmosfären från disharmoni, och är därför idealisk i hemmet eller på arbetsplatsen. Drar till sig kärlek, vänner, pengar och framgång. Det är en grundande sten som inte låter dig gå in i oro och depressioner. Urkraft i den råa stenen. Överhuvudtaget en sten med mycket kraft och styrka. Balanserar osäkerhet av olika slag. Bygger upp dina kvinnliga aspekter. En sten som tar fram positiva sidor och egenskaper hos bäraren. Bärnsten kallas ofta för nordens guld och har använts till smycken i flera tusen år. Bärnsten är fossil trädkåda. Kådan har härdat under miljontals år och blivit hård. Bärnsten återfinns på många ställen i världen. Det finns flera tidsgränser för när fossil kåda kan kallas bärnsten, mest accepterat är att den skall var mer än 20 miljoner år gammal. Den sägs förmedla en varm, solig och vis energi som stimulerar kroppens självläkning genom transformation av negativ energi till positiv. Den kan sägs även underlätta knepiga val.

Citrin

Citrin är en kristall som står för glädje och energi, och detta tillsammans med dess svagt gula färg gör att den ibland kallas för solens kristall. Citrin verkar skyddande för vår aura, och hindrar bland annat andra människors negativa energier att nå oss. Den hjälper oss att komma till uttryck i sociala sammanhang, ha roligt, skratta och leka. Den kan bäras som amulett för att stärka självförtroendet och tilliten till den egna förmågan att skapa och vara. Den som vill bryta sina egna mönster göra upp med det förflutnas begränsningar an bära citrin.

Fluorit

Fluorit används för att behandla huvudvärk och migrän. Detta är en kraftfull skyddande sten, speciellt på psykisk nivå. Den hjälper dig att inte bli påverkad av manipulation utifrån utan håller din integritet stark. Fluorit är en mångfacetterad sten med många bra egenskaper. Fluorit är en bra anti-panikkristall som sägs hjälpa dig att rensa hjärnan, höja den mentala kapaciteten samt öka förmågan att koncentrera dig.

Regnbågsfluorit renar och balanserar hela ditt chakrasystem, framför allt renar den ditt hjärtchakra från gamla sorger och besvikelser så att du kan öppna upp och våga lita på kärleken igen. När du håller den i handen eller bär den på dig, hjälper den dig att fokusera på det positiva. Den hjälper dig med koncentrationen, självförtroendet och grundar dig.

Granat

Granat är en av de mest användbara helande stenarna för att leva livet och kallas även för passionssten då den stimulerar din sexualitet, ger dig mod att följa dina lustar och attraherar lidelsefull kärlek.  Den ökar din mediala känslighet och är dessutom lämplig att använda för den som önskar locka till sig själsfränder. Ökar Din kroppsliga styrka, uthållighet och den energiska kreativiteten.  Stärker auran och skapar positiva vibrationer som ett skydd mot negativa energier, och den sägs även skydda mot tjuvar.  Stimulerar den sexuella aptiten, livskraften och fruktbarheten. Hjälper Dig att komma närmare Moder Jord och Din urkraft, som skänker Dig lust, styrka och mod att uttrycka Din fullkomlighet.  Motverkar reumatism och hudproblem, speciellt inflammationer. Reglerar hjärtat och blodet.

Hematit

Hematit hjälper dig att bryta dåliga vanor. Hematiten kan kallas intellektets eller sinnets sten. Den har en lugnande, avstressande effekt och hjälper dig att komma ner på jorden. Hematiten står också för balans mellan yin och yang, manligt och kvinnligt. Den skänker användaren eller bäraren mod, lugn och tillit. Har egenskaper som hjälper dig att komma ned på jorden och förankras i din kropp samt skyddar mot depressioner och hjälper sår som inte vill läka.

Howlite

Howliten låter dig inte stanna i tvekan utan stödjer dig så att din energi kommer till uttryck. Det är en mycket lugnande sten som kan fylla dig med ny inspiration och nya idéer, och dess energi är så kraftig att den nästan slår dig och får dig att agera. Howliten bearbetar en självisk, negativ och kritisk attityd för att släppa fram oskuld och styrka.

Iolit

Iolit kallas även för vattensafir och hjälper dig att hitta rätt väg i livet samt att känna tillit till din inre guide. Hjälper dig att komma i kontakt med din intuition och känslornas mildhet, och våga släppa fram dem. Förstärker hjärtats röst, och både helar och lugnar själen. Bra om Du vill få fram sanningen i något. Kan användas för att stimulera visioner och har använts i shamanska healing-ceremonier för att stärka den andliga kraften. Den stöder intuition, inre seende och är utmärkt vid alla former av inre resor.

Jade

Jade är en skydds- och visdomssten, som har beskyddande och helande egenskaper. Jade är lugnande och motverkar stress samtidigt som den ger dig energi och klarhet. Den hjälper dig att vara ödmjuk inför livet, ta fram din inre visdom som guide genom ditt liv, och påminna dig om de djupa skogarnas styrka och fridfulla existerande.

Jaspis

Jaspis påverkar baschakrat och ger dig balans, stillhet och trygghet i vardagen. Den skyddar oss vid resor och motverkar negativitet i vår omgivning. Den påminner oss om att vi inte är här på jorden bara för vår egen skull. Vi är också här för att ge glädje och kärlek till andra, hjälpa andra att göra upp med sitt förflutna och förverkliga sitt hjärtas önskningar. Jaspis har burits av shamaner för dess skyddande och helande kvalitéer samt för dess förmåga att grunda och ”jorda” oss.

Karneol

Karneol är en stabiliserande sten med hög energi och är känd för att stärka individen och stimulera kreativitet. Den kallas ofta för modets sten. Karneol sägs hålla oss ifrån avundsjuka, hat och rädsla och frigöra oss från sorg. Karneolen är en grundande sten och dess styrka rensar bort negativitet från andra stenar när de bärs tillsammans. Bär gärna karneol när du vill hämta mod i att hitta rätt val i livet. Den hjälper oss att samla oss, få kontakt med magen och lyssna vart vår egen kraft är på väg. Den kan bäras som skydd vid graviditet och när negativa mönster skapar ojämlika och medberoende relationer. Det är en bra sten för handling utifrån vår egen sanning.

Kvarts

Kvarts är en kraftsten. Den har kallats för ”Universiell kristall” på grund av dess många olika användningsområden. Den ökar energin genom att absorbera, lagra, förstärka, balansera, fokusera, överföra och den kanaliserar universell energi. Kvarts ökar också tankeverksamheten, eftersom det är en form av energi. Eftersom att den styr och förstärker energi är den väldigt bra för manifestering, helande, meditation, skydd och kanalisering. Den är också fördelaktig för att lagra och hämta information av alla typer. På grund av sin förmåga att balansera är kvarts även utmärkt för att harmonisera och balansera omgivningen. Kvarts är också en bra sten bra för att aktivera andra kristaller.

Korall

Korall representerar diplomati, sägs dämpa känslorna och ge inre frid. Korall hjälper till att både förstå och använda mystikens egenskaper eftersom den underlättar och öppnar upp intuition, fantasi och visualisering. Korall är även känd som fredens och transformationens sten.

Labradorit

Labradoriter har stärkande och energigivande egenskaper och sägs även ha läkande egenskaper. De förknippas också med förnyelse och pånyttfödelse och fyller dig med eterisk energi. Hjälper till vid nybildning av celler och är därför bra vid graviditet, under barnets uppväxt och för att läka sår. Sägs även motverka synrubbningar, ämnesomsättnings- och matsmältningsproblem.

Lapis lazuli

Lapis lazuli öppnar upp till medialitet och hjälper dig vid depression. Lägger du Lapis lazuli över tredje ögat (pannchakrat) underlättar den meditation. Den ger andlig insikt, mod, styrka och klarhet, samt ökar koncentrationen. Bra för alla som anser sig blyga och förvirrade, och som saknar kraft att handla efter sina planer, och fullfölja sina idéer. Stärker och balanserar dina mentala kvaliteter, och hjälper dig att betrakta alla tankar, idéer och måsten, som saknar kontakt med verkligheten. Används även för att ta ner feber och för att bota blodsjukdomar.

Lava

Lava representerar elementen eld och jord. Stenarna är rika på mineraler från djupet av jordens kärna och elden förknippas med energi, självsäkerhet och passion, medans jord står för mer praktiska kvaliteter, återhållsamhet och materialism.

Malakit

Malakiten är en helande och balanserande sten som även kallas för “själens spegel”, då den visar både de negativa och positiva sidorna hos oss. Stenen neutraliserar negativ energi och skyddar mot skadlig strålning, från till exempel mikron, mobiltelefonen och datorn. Stenen sägs även ge ett skydd mot strålning som exempelvis radon, och mot föroreningar från trafik och fabriker. Den absorberar negativ energi och kan användas vid smärta eller spänningar i kroppen. Malakiten hjälper dig att våga förändras, att släppa taget om det förflutna och färdas in i förändringarnas och livets myriader av möjligheter. Den stödjer utveckling och förmåga att ta itu med problemen och se lösningarna som alltid finns där. Man kan lägga sin malakit på det chakra som man vill arbeta med, och att lägga malakit på solar plexus öppnar till exempel upp för förändring och transformation.

Muskovit

Muskoviten hjälper till att samla tankarna och att hela smärta. Den sägs också uppmuntra till villkorslös kärlek och öppnar hjärtat för att hjälpa dig att acceptera andra människors brister. Stimulera tilltro och lättar på spänningar. Hjälper dig att leva i nuet och att utvecklas genom livet.

Månsten

Månsten är en skyddssten vid resor, speciellt resor över vatten. Den är för inre växt och styrka. Månsten är en kvinnlig sten och hjälper män (och kvinnor) att öppna upp sin kvinnliga sida. Den neutraliserar negativa känslor och ger frid och harmoni. Den skänker en mildare form av passion i kärlekssammanhang och kan ges som gåva till någon man älskar och vill beskydda.

Obsidian

Obsidian absorberar psykisk stress och tar bort negativa energier. Bra till visualiseringar, och får dig att förstå meningen med ditt liv. De hjälper dig att sätta upp de rätta målen och att verkligen nå dem.

Onyx

Onyx kan användas till att läka sorg, stärka självkontroll och stimulera klokt beslutsfattande. Den ska ge både lycka, framgång och tur. Framförallt hjälper onyxens receptiva karaktär oss att absorbera de krafter och energier från livet och universum som vi behöver. Balanserar svåra förhållanden, den maskulina sidan med den feminina, och sexuella laddningar så att det inte blir överspänningar åt något håll. Den ger även kraft så att du vågar släppa taget.

Peridot

Peridot sägs rena och läka ditt hjärta och hjälpa dig förstå och acceptera din situation. Det är en ypperlig tillväxtsten.

Pärla/pärlemor

Pärlan symboliserar tro, tillit, ärlighet och oskuldsfullhet. Pärlan ger oss hopp att själsliga sår kan läkas till en inre skimrande visdom. De skapade av små små sandkorn, likt stjärnor födda ur oceanens djup. Den för med sig andlig vägledning, uppriktighet och sanning till situationer som behöver det.

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en sten med kraftigt helande egenskaper som läker både kropp och själ; ger tröst och kärlek. Rosenkvartsen hjälper dig att få kontakt med ditt inre barn, sårbarheten, tilliten och oskuldsfullheten inom dig. Har du sömnproblem kan rosenkvarts hjälpa dig att slappna av och ge dig ro.

Rudraksha

Rudrakshafrön står för lycka och utvecklingsmöjligheter. Enligt ayurvediska skrifter kan bärandet av rudraksha ha positiva effekter på hjärta, nerver, och är bra för att lindra en person från stress, depression, ångest, hjärtklappning och högt blodtryck.

Rutilkvarts

Stenen Rutilkvarts är en av kristallvärldens mest healande kristaller och kan bland annat främja ökad medvetenhet och självkänsla. Rutilkvarts är är en form av Bergskristall som känd för sina inkluderingar, ”venushår” eller ”kärlekspilar” som rutilkristallerna också kallas och denna struktur gör den unik. Det är en balanseringssten som löser upp rädsla och ilska och renar auran. Den är också bra vid trötthet och brist på energi. Sägs även skydda mot strålning och är bra för att stärka immunförsvaret.

Rökkvarts

Rökkvartsen hjälper dig att se igenom och lösa upp negativa energifält som genererats av destruktiva tankemönster och emotioner såsom ilska, hat, hämnd och dömande värderingar. Den kan användas till djup avslappning, meditation och för att gå bortanför sitt jags begränsningar. Det är en beskyddande sten som fungerar som en sköld mot yttre projiceringar och negativa energier. Den löser upp konflikter och och hjälper vid kommunikationsproblem.

Sandelträ

Sandelträts magiska krafter tros förstärka din meditation och öka kraften i dina önskningar. Den varma lugnande doften av sandelträ hjälper även sinnet att varva ner, öppnar hjärtat och stimulerar baschakrat. Sägs även öka självförtroendet och självbilden.

Serpentin

Serpentinen är en stark healingsten som riktar sina energier mot roten av problem eller sjukdomar, även om det inte är känt exakt vad det är ännu. Den kan också skydda mot skvaller och illvilja bakom din rygg. Använd Serpentin för att bli av med gamla sorger, likt ett ormskinn ömsas; för att starta om och möta framtiden. Använd den på våren och låt dig själv återfödas och blomma, precis som naturen. Har du problem med kroppen kan det vara dags att rensa ut gifter, ta itu med din höga stressnivå, avlasta dig från kroppsminnen som påverkar ditt välmående negativt eller på andra sätt ta itu med dig själv. Den limegröna serpentinen stöder denna typ av utrensande arbete med sig själv.

Smaragd

Smaragden symboliserar fred, kärlek och evigt liv. Den stärker intelligensen, skänker kärlek, vältalighet och popularitet. Smaragden skyddar den resande, och lugnar stormen till havs och sägs skydda gravida kvinnor mot missfall. Öppnar Ditt hjärta så att Du både kan ge och ta emot empati och kärlek, och leva i samklang med naturens krafter. Ger Ditt sinne, hjärta, ande och kropp ett nytt liv i form av djup vila och visdom. Hjälper Dig att finna trygghet och harmoni i kropp och själv, och tar bort förträngd ångest. Främjar tålmodighet, affärsuppgörelser och rikedom.

Solsten

Solstenen har använts för att ta bort rädsla och stress. Öppnar upp för din kreativitet och livsglädje. Har en mycket gynnsam effekt på din sexualitet och avhjälper problem av denna karaktär. Läker och stärker vitalitet och livslust samtidigt som den stimulerar oberoende och individualitet, ger överflöd och framgång till dem som är lyckliga att bära den. Solstenen också har använts som skydd mot destruktiva krafter.

Tigeröga

Tigerögas främsta egenskap är att den ger skarpsinne, överblick och en klar tankegång. Stenen får fram sanningen och hjälper dig att inse och förstå dina egna brister. Tigeröga är en ärlig sten som skär igenom illusionerna och visar oss fakta. Den kan ha stort betydelse när det kommer till att ge dig extra styrka vid olika typer av bekymmer och för att hjälpa dig gå vidare.

Topas

Är en sten som är känd för att hjälpa till att hitta sann kärlek och framgång i alla åtaganden. Den stimulerar individualitet och kreativitet, stödjer din tillit till dina egna beslut och hjälper dig att lita till universums gudomliga krafter.